• If you ever spot Spam (either in the forums, or received via forum direct message) please use the Report button at the bottom of each post to make sure a Moderator can handle it quickly. Thanks for your help in keeping things running smoothly!

records "jump" after 10 minutes

ram_g

Active member
Sep 21, 2020
9
1
25
hello all


on my technics 1300 mk2

most of my records " jump " after aprxx 10 minutes

its happening with 2 different cartridges and heads so i assume the problem is not there

also tried to add to the tracking force a bit /

but still happening ...

any ideas ?

thank you
 

scene

Moderator
Sep 25, 2008
777
173
19,070
Hi,

You've changed the tracking force - is this both the counterweight (down force) and the anti-skate? Both can cause the needle to skip as you mention.
 

ram_g

Active member
Sep 21, 2020
9
1
25
thank you
yes i did .

its always in this specific "area" on the lp
the first half is fine and around the middle it starts to make problems.
like it much more sensitive with numerous different lp's/
all fine till that point on the record.
 

ram_g

Active member
Sep 21, 2020
9
1
25
whats weird about its that in this specific area on the lp /
if the problem had been with down force and anti skating i would have problems also in the first half ' no ?
 

abacus

Well-known member
Sep 24, 2008
399
155
19,070
If the arm and cartridge are set up correctly, and the records are also undamaged, then it could be a fault with the arm bearing or cables which are pulling on the arm.

If you move the arm to later in the record do you still have problems skipping, also move the arm across the record by hand (Above the record) to see if you can feel any problems.

Bill
 
  • Like
Reactions: scene and Gray

ram_g

Active member
Sep 21, 2020
9
1
25
bias is fine
and also i think the arm ( as i check it manually )
stylus is brand new ( tried it with the old one as well withe a different cartridge )
it becomes most sensitive around mins10-12
after that is relatively fine and later again just around the end of the side .
just worried a bit to dismantle the whole arm
 

ram_g

Active member
Sep 21, 2020
9
1
25
will try not to get there ' but by now still figure out the problem
thanks all in the meantime
 

abacus

Well-known member
Sep 24, 2008
399
155
19,070
Just looked the model up (it’s over 40 years old) and it is a fully automatic turntable, so there may be a problem with the auto system that is the cause, have a look at that if possible.

Bill
 
  • Like
Reactions: Gray and DougK

Al ears

Moderator
The arm movement on the SL1300/1400/1500Mk2 series is controlled by a plastic cam, which is notorious for failing. Do a Google search on SL1300Mk2 cue mechanism and you will find a stack of info.
 

TrevC

Well-known member
Jun 12, 2013
305
128
19,070
It should even with the guard off, this doesn't answer the OPs question as to why it jumps......
:rolleyes:Yes it does, if the arm isn’t free he will have found the problem, The guard on bit is so he doesn’t trash his stylus when he blows it around. I agree with it probably being the trip mechanism, it will likely need to be dismantled and degreased.
 
  • Like
Reactions: Al ears

Al ears

Moderator
:rolleyes:Yes it does, if the arm isn’t free he will have found the problem, The guard on bit is so he doesn’t trash his stylus when he blows it around. I agree with it probably being the trip mechanism, it will likely need to be dismantled and degreased.
I see where you're coming from. I was thinking it would only jump if it had downforce applied
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS

Latest posts